Dit zijn de twaalf lekkerste restaurants in Utrecht volgens onze criticus (2024)

Restaurantgids

Voorwoord

Dit zijn de twaalf lekkerste restaurants in Utrecht volgens onze criticus (1)

Het voelde een beetje als à la recherche du temps perdu, een reis naar een tijd die er niet meer is. Wandelend door de Utrechtse straten, op zoek naar fijne eetplekjes, zag ik hoeveel er was veranderd, maar hervond ik ook de vertrouwdheid van weleer.

Utrecht, de stad waar ik studeerde en waar ik voorzichtig mijn eerste culinaire schreden zette, raakte door leven en werk op de achtergrond, maar de afgelopen maanden heb ik de stad herontdekt. Ze is veranderd, maar in de kern hetzelfde gebleven met haar vriendelijke uitstraling.

Over deze lijst: ik heb veel restaurants bezocht de afgelopen tijd. Afghaans familierestaurant Sarban heb ik overgeslagen, omdat de Tilburgse vestiging al op mijn lijst staat van favoriete restaurants in Nederland. Ook niet opgenomen in deze lijst is het Japanse Don Kounosuke waar de ‘don’ – een kom rijst met toppings en bouillon – centraal staat. Zeer welkom concept, maar de uitvoering bleek helaas te slordig.

Dan heb ik buiten de lijst om nog twee tips: de Marokkaanse viswinkel annex visrestaurant Seven Seas in Overvecht waar je met zijn tweeën voor 22,50 een mixed grill kunt bestellen met voor ieder drie soorten verse vis, garnalen, mini-inktvis, friet en brood. Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst zo weinig betaalde. Toegegeven, de omgeving is deprimerend, de sfeer kan hulp gebruiken, maar horeca heeft een belangrijke sociale functie en ik vind het mooi hoe mensen voor een paar euro bij Seven Seas op kunnen warmen met een kop soep of stuk vis en zich onder de mensen weten.

Tweede tip is patisserie en lunchroom Imane’s Bakery van de Marokkaans-Nederlandse Imane Srifia voor lekkere zoete en hartige lekkernijen.

Kleine kanttekening: niets zo veranderlijk als een restaurantervaring. Er valt nog genoeg te ontdekken, maar voor nu kan ik vaststellen dat Utrecht zich culinair op de kaart zet. Getalenteerde chefs geven de stad smakelijk elan. Utrecht is niet langer slechts een studentenbolwerk, een kruispunt voor forenzen, maar een trekpleister met restaurants die een omweg waard zijn.

Hassnae Bouazza, culinair journalist

25 -50 euro

LE:EN Euro-Aziatisch

Funky Euro-Aziatisch voor een zachte prijs. Hoe groot de voormalige lasfabriek ook is met de vele extra ruimtes: het restaurant loopt met gemak vol met gasten die komen voor het ongecompliceerd lekkere eten in een informele (en best luidruchtige, maar dat hoort erbij) sfeer. Heerlijke drankjes en co*cktails, leuke, originele gerechten en een sympathieke bediening. O, en de prijzen zijn superdemocratisch, dus iedereen kan er binnenwaaien zonder krater in zijn budget te slaan.

Heuveloord 140, leen-restaurant.nl

Lees de recensie uit 2023: Bij LE:EN is het nog net zo ongecompliceerd genieten als jaren geleden

Kimmade Vietnamees

Een sympathiek restaurant aan de mooie Oudegracht waar je kunt genieten van Vietnamese gerechten zoals de overbekende verse loempia’s, maar ook van voltreffers als een zijdezachte en krokant gebakken tofu in een zwarte bonensaus en een heerlijk aromatische zeebaars met laos en citroengras. Prima sfeer, goede smaken.

Oudegracht aan de Werf 61, kimmade.nl

Blauw Indonesisch

De eerste keer bij Blauw was ruim twaalf jaar geleden. In de tussentijd leerde ik dankzij het eerste kookboek van dit restaurant de heerlijkste rendang te maken. Die rendang viel tijdens ons bezoek tegen, maar daar tegenover stond veel ander lekkers. Gezellig restaurant met de bekende klassiekers op de kaart, maar ook fijne à la carte gerechten waar ze zich mee onderscheiden. De vegetarische lemper en tempe kecap waren een openbaring.

Springweg 64, restaurantblauw.nl

Lees ook over het boek Vega Blauw, waarin medewerkers van Blauw hun favoriete vegetarische recepten delen

Héron Creatief seizoensgebonden

In geen ander restaurant moest ik zo vaak ingrediënten opzoeken om te begrijpen wat ik nou precies ging bestellen: cucurbita pepo, hosta, yacon, amazake. U kunt die namen natuurlijk opzoeken, maar beter is het om een tafeltje te boeken en de originele gerechten en verrassende huisgemaakte dranken van Héron te ontdekken. Bijzondere smaken, een eigenzinnige keuken met creatieve recepten en een vreselijk aardige gastheer maken van Héron een aanrader.

Schalkwijkstraat 28, heronrestaurant.nl

Lees een kritische recensie van culinair journalist Joël Broekaert uit 2021: Een bord vol goede bedoelingen bij Petit Restaurant Héron

Restobar Rosie Modern Europees

Dat Utrecht bruist van de nieuwe, culinaire energie zie je goed in Restobar Rosie, waar op zaterdag het kleine restaurant vol zit tijdens de lunch en glazen niet lang leeg blijven. Op het kruispunt van oude ambacht en moderne vernieuwing vind je deze rustieke, aardse keuken die heel fris en jong aanvoelt. Hier wordt met plezier gekookt.

Lucasbolwerk 21, rosieutrecht.nl

Lees de recensie uit 2023: Bij Café Restobar Rosie in Utrecht hebben ze het eten tot in detail briljant uitgevoerd

San Siro Italiaans

Fijn Italiaans restaurant waar ze hun wijnen met zorg selecteren en gerechten met aandacht voorbereiden. De keuken balanceert tussen traditioneel en traditioneel met een twist. Perfect gekookte pasta, smaakvolle en creatieve gerechten. Ideaal voor een zondagse lunch.

Oudkerkhof 9, sansiro.nl

50-75 euro

Seafood Bar Vis en zeevruchten

De Seafood bar houdt het eenvoudig met het grote, minimalistisch witte interieur waar – als het vol zit, en vol zit het vaak – de echo’s van alle stemmen heen en weer kaatsen in de ruimte. Op de kaart en tafel vind je een verleidelijke overdaad aan visgerechten en zeevruchten op klassieke en ambachtelijke manier klaargemaakt. Geen moderne fratsen, gewoon eerlijk eten. Plateaus vol zeevruchten die très Parijs aandoen, hele kreeften, drank die rijkelijk vloeit. Hier kom je voor een vis- en zeevruchten-bacchanaal.

Stationsplein 22, theseafoodbar.com/utrecht/

Terroir Modern Frans

De naam verraadt al de Franse inborst van de keuken bij het populaire Terroir. Als je op maandagavond bomvol zit, dan doe je iets goed. En dat doen ze bij Terroir, waar de attente bediening de mooie gerechten vriendelijk toelicht. Seizoensgebonden, degelijke keuken, aards, traditioneel met nadrukkelijk moderne invloeden. Zoals het dessert ‘dame blanche’ met aardpeer en chocola, dat ons hart won.

Lange Nieuwstraat 62, caferestaurantterroir.nl/

Bistro Madeleine Frans

Ze bestaan nog, restaurants waar de traditionele en rustieke Franse keuken eer wordt aangedaan. Het smaakvolle brood kraakt bij Madeleine dat het een lust heeft, de gerechten zijn vaardig klaargemaakt, de porties gul, de bediening sympathiek. Franse klassiekers op de kaart worden hier aangevuld met moderne interpretaties. Alleen de desserts mogen wat meer aandacht krijgen. De Fransen zijn er heer en meester in, dus wie weet kan een getalenteerde patissier het team versterken.

Wed 3a, madeleine-utrecht.nl

Lees de recensie van culinair journalist Joël Broekaert uit 2016: Een gezellige en goede bistro waar de basis dik in orde is

Vanaf 75 euro

Hemel & Aarde Fine dining

Gevestigd in het voormalige Polmanshuis waar ik vroeger zo graag kwam is nu het geweldige Hemel & Aarde gevestigd, waar ze met precisie en oog voor detail koken. Uitstekende gerechten, creatieve benadering en een feest voor vegetariërs. Hier maken ze groenten weer sexy. Ik denk nog geregeld terug aan de courgette met zwarte knoflook, spliterwt miso en za’atar. Indrukwekkend.

Keistraat 8, hemel-aarde.nl

Maeve Fine dining

Of het nu de Spaanse makreel met kokkels en finger lime is, de ui met umeboshi, amandel en spruit of het aantrekkelijke dessert met perzik, honing en lavendel: verfijnde smaken vormen de rode draad bij Maeve en die passen weer naadloos bij de intieme sfeer die het jonge restaurant uitademt. Chef-kok Tommy Janssen biedt een mooie stijl met wereldse inspiratie; maître en partner Vera zorgt voor de gastvrije sfeer.

Kromme Nieuwegracht 18, restaurantmaeve.nl

273 Fine dining

Als je een visloze ceviche weet te bedenken die overtuigt, dan heb je talent. En talent hééft de jonge Tommy den Hartog, die aan de Oudegracht een moderne, elegante keuken voert die zelfverzekerdheid uitstraalt. Alles klopt bij Restaurant 273. Den Hartog zet klassiekers ogenschijnlijk moeiteloos naar zijn hand en weet er eigenheid aan te geven. De heerlijke aardappel met dashi en truffel en het dessert van chocola met fudge van miso en pinda zingen nog na in mijn hoofd.

Oudegracht 273, restaurant273.com

Lees de recensie uit 2023: Bij Restaurant 273 vind je rust in de open keuken en verfijnde gerechten
Dit zijn de twaalf lekkerste restaurants in Utrecht volgens onze criticus (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5989

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.